СИРОМАШТВО И БЕДА, ТУ, ОКО НАС?
1.2.2011

Добривоје и Слободанка Златановић из Мраморског потока живе у кући од блата, туглари, која је у јако лошем стању. Улазна врата се не затварају како ваља. У једној просторији је због тога хладно као и напољу, а ништа боље није ни у другој соби, у којој се ложи, јер ни прозори одавно не дихтају како треба. Воду немају, а струја им је, због великог дуга, искључена пре неколико година. Слободанка је тешко болесна, готово непокретна, а социјална помоћ од 2.481 динара је почетком ове године, из непознатих разлога, укинута породици Златановић.

„Раније смо супруга и ја ишли у надницу и тако смо зарађивали, а сада је она болесна, а ја не смем да је остављам саму, јер је ја и пресвлачим и подижем када треба. Пре неки дан сам је на кратко оставио, она је устала и пала. Бубрези су јој потпуно отказали, а сада је и рука боли – објашњава Добривоје. Они имају три ћерке, али свака од њих живи јако тешко, тако да од њих, како каже Златановић, помоћ не могу да очекују. Мултидисциплинарни мобилни тим Градске општине Палилула, који остварује пројекат из програма Exchange 3, и руководство општине са председницима, проф.др Игором Новаковићем и Миланом Ђурђевићем, обишли су ову породицу и за почетак им однели помоћ у виду пет кубика дрва за огрев, пакет основих животних намерница и средстава за личну хигијену. Лекар из тима је прегледао Слободанку, која је у том тренутку имала јако повишен крвни притисак, чак 220 са 121. Куповина лекова за њу је такође једна од помоћи која је овој породици пружена истог дана. Позвана је и екипа хитне помоћи да помогне.

Ово што смо данас урадили је једнократно. Њихов основни дуг за струју био је 100.000, сада је већ скоро 200.000 динара. Ми ћемо затражити да се овој породици прикључи струја јер је незамисливо да се у 21. веку живи у оваквим условима. Ово треба да буде опомена свима нама и да и унашем окружењу људи живе јако тешко, да више треба да посветимо решавању питања социјалног стања наших грађана у земљи, него осталим областима. Наш тим ће и убудуће обилазити ову породицу, ми ћемо бринути о њима, јер ко зна колико оваквих породица има а да ми за њих уопште и не знамо–рекао је професор др Игор Новаковић, председник ГО Палилула. Он је додао да општина Палилула може да помогне овој породици захваљујући пројекту „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ који финансира Европска унија у оквиру програма „Еxchange 3“. „Одмах ћемо да видимо због чега су престали да примају социјалну помоћ и због чега је она била дупло мања од законске, а са ЈКП „Наисус“ сагледаћемо и могућност прикључивања овог домаћинства на водоводну мрежу–обећао је председник Новаковић.